Met het hebben van eigen paarden en rondlopen in de paardenwereld kwam ik er al snel achter dat er veel onwetenheid is over paardenvoeding. Vele stal- en paardeneigenaren weten niet precies hoeveel ze voeren aan hun paard. Als ik hier naar vraag zijn de standaard antwoorden vaak: een schep (krachtvoer) en een snee hooi. Hoeveel de schep inhoudt, weet men niet. Dit kan variëren van 200 gram tot 2 kg en de snee hooi kan 5 kg maar ook 15 kg zijn. En over het soort hooi kan men mij meestal niets vertellen of toch wel. Je hebt ‘goed’ hooi en ‘slecht’ hooi….

Deze onkunde is beslist geen betweterigheid of domheid. De kennis over paardenvoeding staat namelijk wereldwijd nog in de kinderschoenen. Pas de laatste jaren wordt hier ook op universitair gebied meer en meer onderzoek naar gedaan.

De meeste paardeneigenaren weten wel dat ruwvoer de basis is voor een goed voerbeleid. Hoeveel en wat precies wordt al een stuk moeilijker. Hoe te berekenen, wat extra bij te voeren en hoe vaak zijn vragen die men meestal laat beantwoorden door staleigenaren, stalgenoten of facebook-users. Soms vraagt men het aan de dierenarts die echter vaak het antwoord schuldig moet blijven daar de kennis over paardenvoeding niet uitgebreid in de opleiding aan bod komt en dat het voor ieder paard, in verschillende omstandigheden, anders is.

Ik kan helpen voor de meeste voedingsvragen. Bij ziekte van het paard handel ik altijd in overleg met de dierenarts. Bij ernstige obesitas of ondergewicht verwijs ik door naar een dierenarts met specialisatie in paardenvoeding. Ik werk niet met een bepaald merk samen zodat ik objectiever kan oordelen over het hoe en wat het paard nu krijgt aan voeding.

Samen met jou kijk ik wat er nodig en mogelijk is qua voedingsaanpassingen. Als je namelijk van iemand anders afhankelijk bent voor bijvoorbeeld eten geven is de optimale keuze niet altijd mogelijk en moeten we samen kijken wat dan wel mogelijk is. Daarbij kan ik je de voor- en nadelen van de keuze geven.