Schrijf je in


voor de cursus

Cursus Paardenmassage 2.1
Meer energie voor jouw paard


bij Stal De Ruige Heide in Berendrecht (B)
op zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2021 van 10.00 tot 16.00 uur


De kosten voor de cursus bedragen €229,-.
inclusief reader, koffie/thee en certificaat.


Ik schrijf me direct in

COVID-19 Restricties:
Kan de cursus niet doorgaan vanwege door de overheid ingestelde restricties, dan wordt de cursus uitgesteld naar een latere datum. Kan je dan niet dan zoeken we samen naar een andere oplossing.

 
 
 
 

Wat leer je?

 • Energie voelen bij paarden, er mee omgaan en er mee werken
 • Zelf meer energie krijgen
 • Energie intensiteit per paard bepalen
 • Herkennen van pijnsignalen
 • De vijf elementen theorie: wat is het, hoe werkt het, wat zegt het over de fysieke en psychische toestand van jouw paard, hoe kan je het gebruiken bij jouw paard
 • Craniosacrale technieken bij o.a. rugpijn en hoofdpijn
 • De Masterson Method Bladder Meridian Technique
 • Shiatsu en acupressuurtechnieken bij artrose en letsels
 • Allerlei tips over voeding, huisvesting en beweging bij paarden die iets extra’s nodig hebben
 • En bovenal hoe het met jou gaat – en wat dat doet voor jouw paard.
 
 
 
 

Waarom?

De eerste stap naar een gezonder paard is een ontspannen paard, want ontspanning leidt naar een betere gezondheid, een betere prestatie en een beter leven.

Soms kom je er echter niet met alleen ontspanning, dan is er ook energie nodig om een paard beter te maken of zich beter te laten voelen.

Jouw paard kan door een misstap(je), een te zware training, verkeerde voeding, verkeerde belasting , fysiologie (ouder paard bijv.), ziekte, en zo verder uit evenwicht zijn en minder presteren of zich minder goed voelen.

Dat zal hij of zij niet onmiddellijk tonen want als vluchtdier doe je dat niet. Het tonen van onevenwicht of blessure kon je in het verleden namelijk gemakkelijker tot prooi maken van wolf of beer. Die wolven en beren zijn er niet meer in onze streken, toch blijven deze eeuwenlange gedragingen er nog steeds in bij paarden en andere vluchtdieren. Op het ogenblik dat jij wat ziet aan jouw paard (tenzij acuut), is het ongemak vaak al veel langer aan de gang. Natuurlijk kan een dierenarts helpen, jijzelf kan echter ook een hele hoop goed maken en goed houden.

Vooral oudere paarden, paarden die veel ingezet worden (wedstrijden, fokpaarden of manegepaarden), paarden met artrose of met een letsel kunnen extra energie gebruiken.

 
 
 
 

Oplossing?

Door jouw paard op een bepaalde manier te masseren, breng jij het paardenlichaam ontspanning, rust en vitalisatie/genezing. Hoe werkt dit?

 • Ontspanning: samen met jouw paard, zorg je ervoor dat hij of zij de spanning los laat op bepaalde plekken.
 • Rust: Door het ontspannen, krijgen de spieren, pezen en fascia rust en ruimte waardoor herstelprocessen sneller hun werk kunnen doen
 • Vitalisatie: verbetering prestatie en/of genezing: door de speciale massagetechnieken zet je het zelf herstellend vermogen van het paardenlichaam aan het werk waardoor jouw paard beter gaat lopen en zich beter gaat voelen.

Is deze vorm van masseren moeilijk?
Nee, integendeel, deze technieken zijn door iedereen te leren in één weekend.

Je leert een aantal westerse en oosterse technieken die jouw paard meer energie geven en die het zelf-herstellend vermogen van het paardenlichaam weer in gang zet. Je gaat zelf aan de slag met shiatsu, acupressuur, Ttouch, Masterson Method en craniosacrale technieken. Om beter te kunnen ‘doen’ leren we ook de basiskennis van de 5-elementen-theorie en leer je te werken met energie zonder zelf energie te verliezen.

Ter ondersteuning krijg je tijdens de cursus ook informatie over voeding, huisvesting en beweging om jouw paard meer energie te geven.

Je leert masseren op een hele zachte, eenvoudige en rustige manier. In de eerste uren is het even zoeken, op het einde van de cursus ga je echter, door de persoonlijke begeleiding en nodige herhaling, met de technieken in je handen, vol vertrouwen naar huis.

Om eenieder goed te begeleiden en kans te geven alles goed te leren, werken we met maximaal 8 personen per cursus en met twee personen per paard. Daarnaast herhalen en bespreken we de technieken voor en na zodat ze goed in de vingers zitten.

 
 
 
 

Wie geeft de cursus?

De cursus wordt gegeven door Pascale Ossevoort.Pascale zit al meer dan veertig jaar in de paarden en heeft het nodige gezien en geleerd om niet eenzijdig aan de slag te gaan.

Naast een officieel diploma als shiatsu practitioner voor paarden, heeft zij zich ook verdiept in de acupressuur, Ttouchtechnieken, sportmassage en kneippheilmassage. Daarnaast heeft zij verschillende cursussen Equine Nutrition/Paardenvoeding gevolgd aan de Universiteit Edinborough, aan de Universiteit van Florida en bij Anivado in Barneveld.

Recent heeft zij de opleiding tot MastersonMethod Practioner succesvol afgerond en zij mag zich nu MastersonMethod Certified Practitioner (MMCP) noemen.


Pascale kijkt holistisch bij het behandelen van een paard en staat altijd open voor samenwerking en nieuwe inzichten. Haar doel is om het welzijn van paarden en pony’s te verbeteren.

Naast het behandelen van paarden geeft zij ook les, want hoe meer mensen weten hoe eenvoudig je paarden en pony’s kan helpen, hoe beter het leven van meer paarden en pony’s wordt.

 
 
 
 

Kan ik mijn eigen paard meenemen?

We werken met paarden van de locatie. Dit heeft drie voordelen:

 1. Deze paarden/pony’s zijn gewend om in ‘vreemde’ handen te komen en zijn dus over het algemeen rustige, brave paarden.
 2. De paarden en pony's kennen elkaar. Dit brengt rust tijdens de massagesessies.
 3. Door het leren en oefenen op een ‘vreemd’ paard is het achteraf veel gemakkelijker om de oefeningen op jouw paard toe te passen. Daarnaast is het gebleken dat cursisten vaak afgeleid worden door de liefde voor hun paard waardoor.
 
 

LET OP: er is slechts plek voor maximaal 8 deelnemers.Ik schrijf me in

COVID-19 Restricties:
Kan de cursus niet doorgaan vanwege door de overheid ingestelde restricties, dan wordt de cursus uitgesteld naar een latere datum. Kan je dan niet dan zoeken we samen naar een andere oplossing.