Shiatsu

Shiatsu

Shiatsu is de geëvolueerde Japanse vorm van acupunctuur. In plaats van naalden gebruikt de therapeut zijn duimen en vingers voor de behandeling. SHI staat in het Japans voor vingers en ATSU voor druk. SHI + ATSU is dus druk met de vingers geven. Ieder levend wezen heeft een aantal energiepunten op zijn lichaam. Deze energiepunten worden in groepen verdeeld en volgen bepaalde lijnen. Deze lijnen worden meridianen genoemd.

De energiepunten kunnen in balans zijn of te vol of te leeg zijn. Daardoor kan jouw paard moe zijn of pijn hebben of totaal geen zin of fut meer hebben. Ik onderzoek welke punten en meridianen leeg en vol zijn en breng ze weer in balans. Hiermee zet ik het zelfherstellend vermogen van het paardenlichaam in werking. Soms is een paard iets te ver over zijn of haar grens gegaan of loopt jouw paard al heel lang met een klacht. Dan zijn meerdere sessies, met een tussenpoos van dagen of weken noodzakelijk om het probleem op te heffen en het paard weer in een goede conditie te brengen.

Waar de acupuncturist enkele punten gebruikt bij het behandelen van een probleem en de osteopaat vooral naar de botten, spieren en organen kijkt, gaat de shiatsutherapeut holistischer te werk. De hele meridiaan wordt weer in balans gebracht en waar nodig wordt ook een ondersteunende meridiaan meebehandeld. Daarnaast kan voeding- en beweegadvies gegeven worden om de meridianen en de energiepunten in balans te brengen en te houden.


Afhankelijk van de klacht, gebruik ik ook cranio sacrale technieken om jouw paard weer beter te maken. Wat cranio sacrale technieken zijn, lees je hieronder.


Cranio Sacrale technieken

Op school hebben wij allemaal geleerd dat de botten van onze schedel als baby los zijn en dat ze daarna aan elkaar groeien tot 1 bot. In de jaren 90 van de 19e eeuw ontdekte Andrew Still, grondlegger van de osteopathie, dat er toch lichte bewegingen mogelijk waren tussen de verschillende botten. Dat er op of langs deze botten verschillende zenuwen liepen die verbindingen hadden met de rest van het lichaam. Met deze kennis in het achterhoofd ontdekte John Upledger, osteopaat en chirurg dat wij een craniaal ritme hebben en dat door het werken met de botstukken, onze ruggengraat en het craniaal ritme er bepaalde fysieke en emotionele trauma’s opgelost konden worden.

Eind de jaren 90 van de vorige eeuw begon de Amerikaanse Maureen Rogers met het gebruiken van deze technieken bij paarden.

Veel paarden moeten op rust gezet worden vanwege verwondingen of slijtage door te weinig preventieve zorg en verzorging. Craniosacrale technieken kunnen deze paarden, die lijden onder fysieke of emotionele stress (door bijvoorbeeld wedstrijden, verwondingen, huisvesting, mindere combinatie met de ruiter of stalgenoot) helpen door ze weer in balans te brengen zodat ze uiteindelijk langer, effectiever en comfortabeler kunnen bewegen.

Bij de volgende aandoeningen worden craniosacrale technieken veelvuldig ingezet:
- Kreupelheid
- Met het hoofd slaan (head shaking)
- Achterhandblessures
- Hoofd trauma’s
- Problemen met de kaak (TMJ)
- Rugpijn
- Slikproblemen
- Evenwichtsproblemen.

Daarnaast gebruik ik craniosacrale technieken ook ter ondersteuning om het paard beter psychisch en fysiek in balans te brengen.
Ik wil een Afspraak