APK voor je paard?

Bedorven hooi?
28 februari 2018

Jouw auto wordt regelmatig onderhouden in de garage en komt bijna altijd naadloos door de APK-keuring heen. Je CV-ketel wordt jaarlijks onderhouden en natuurlijk check je regelmatig de 101 dingen om en in het huis die kunnen verslijten.

Maar hoe zit het met jouw paard? Zou jouw paard ook naadloos door een paardgerichte APK-keuring komen?

  • Is je paard op gewicht?
  • Heeft je paard voldoende energie?
  • Eet je paard gezond?
  • Is je paard ontspannen?
  • Heeft je paard pijn of andere klachten?

Dit zijn vragen die de keurder over je paard zou kunnen stellen.

Wat is jouw antwoord? Eh alles gaat goed toch? Of toch niet helemaal?
Het probleem is dat je paard je niet kan vertellen wat er aan de hand is als er iets aan de hand is.
“Het is wel goed zo”, denk je, “dat zal morgen wel beter gaan”, “met het ouder worden krijgen we allemaal meer klachten”.

Net zoals wij maar één lichaam hebben en daar zo goed mogelijk voor zorgen geldt dat ook voor je paard, alleen dragen wij voor een groot deel zorg voor het welzijn van ons paard. Het is dus verstandig om het welzijn van je paard te controleren. Maar hoe?

Duizenden jaren geleden werden geneesheren in China enkel betaald als zij de mensen waar ze voor verantwoordelijk waren, zo gezond en monter mogelijk hielden. De ‘arts’ controleerde door middel van observatie, gelaatsuitdrukkingen, gedrag en acupressuur hoe het met zijn mensen ging. Gezonde mensen betaalden met voeding of geld. Een ziekte of een overlijden werd soms als tekortkoming van de arts gezien en die kreeg dan, ondanks welke inspanningen ook, geen vergoeding.

Gezondheidszorg had in die tijd een meer preventief karakter dan ons huidige gezondheidsapparaat dat veelal reactief werkt. De kennis van toen is echter niet verloren gegaan. Deze wordt vandaag nog steeds gebruikt door shiatsutherapeuten om hun patiënten een aangenamer leven te bieden. Shiatsu is van origine voor mensen ontwikkeld en later echter ook voor paarden en andere dieren ontwikkeld.

Wat shiatsu is? Shiatsu komt uit Japan en staat voor Shi = vinger en Atsu = druk. Dus druk met vingers oftewel acupressuur. Niets geen hocus pocus maar kennis die van generatie op generatie is overgegaan en die een lange reis van China naar Japan en naar het westen heeft gemaakt. Naast de massagemethoden op de acupunctuurpunten heb ik als shiatsutherapeut ook kennis over bijvoorbeeld voeding bij bepaalde ziekten of bewegingsoefeningen.
Of met andere woorden: een holistisch heler met eeuwenoud beproefde kennis uit het Oosten.

Wil jij een APK-keuring voor je paard of heeft je paard meer energie, ontspanning of rust nodig? Zet dan de eerste stap naar een gezonder en leuker leven voor je paard en maak een afspraak met mij.

Comments are closed.