Magnesium: nu wel of niet bijgeven?

Hooi van 2017
Kan je met deze gras- en hooi schaarste nog steeds hooi van vorig jaar voeren?
6 augustus 2018
Bijna een drama!
8 oktober 2018
 

Binnen de paardenwereld wordt er meer en meer gebruik gemaakt van supplementen met magnesium voor o.a.:

- Ontspannen van stresspaarden (rustiger worden)
- Spierproblemen
- Genezen van ontstekingen
- Aanpakken van vrije radicalen
- Verminderen van insulineresistentie (niet wetenschappelijk bewezen)

paarden hebben magnesium nodig

Bij een stijf of druk paard wordt door stalgenoten of facebookartsen snel geroepen: geef toch magnesium bij. Maar waarom zou je magnesium bijvoeren?


Wat doet magnesium?

Magnesium is een essentieel (wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt) mineraal dat betrokken is bij heel veel functies in het lichaam. Zo is het een van de belangrijkste mineralen in de botten, is het een onderdeel van meer dan 300 enzymatische reacties waaronder het aanmaken van celenergie en het decoderen van genetische informatie.

Daarnaast werkt het in tandem samen met het mineraal Calcium voor het doorgeven van zenuwprikkels en bij de werking van de spieren. Magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren, Calcium bij het spannen van de spieren.


Hoe krijgt jouw paard magnesium binnen?

Jouw paard krijgt magnesium binnen via gras, hooi, stro of voordroog en daarnaast misschien ook via het krachtvoer of de vitamine/mineralenbrok die je aanbiedt. Meestal heeft je paard voldoende aan de hoeveelheid magnesium die hij zo binnenkrijgt.

Een paard van 500 kg heeft, bij lichte inspanning, ongeveer 10 a 11 gram magnesium nodig per dag. Afhankelijk van het soort hooi krijgt hij dit binnen met 7 a 9 kg hooi per dag.

Een tekort aan magnesium is moeilijk te vinden in het paardenlichaam. Van de 100% magnesium in een paardenlichaam zit er ongeveer 60% in de botten. Hiervan kan het paard ongeveer de helft inzetten indien er ergens magnesium nodig is. Slechts 1 % van de aanwezige magnesiumvoorraad is te vinden in de extracellulaire (tussen de cellen) vloeistof. Daardoor is het in het bloed moeilijk te zien of een paard of pony een tekort of teveel aan magnesium heeft. Magnesium wordt daarom vaak ingezet op basis van klinische signalen of symptomen. Bijvoorbeeld om een druk paard rustiger te krijgen.

Energiek paard dankzij magnesium


Er zijn drie zaken heel belangrijk bij het kiezen van een magnesiumsupplement.

1. Kies een goed opneembaar magnesiumsupplement
2. Kijk naar de Calcium/Magnesiumverhouding
3. Welke vulstoffen zitten erbij?


1. Er zijn verschillende magnesiumverbindingen die worden aangeboden. Magnesiumactetaat, magnesiumcarbonaat, magnesiumfosfaat en magnesiumchloride worden door paarden niet goed opgenomen. Magnesiumsulfaat wordt wel opgenomen maar veroorzaakt ook diarree waardoor het minder geschikt is. Magnesiumoxide wordt het meest gebruikt en heeft een absorptie van 50%. Het voordeel van de magnesiumoxide is dat het lichaam het niet absorbeert als het niet nodig is, je paard kan met dit product geen overdosis aan magnesium krijgen. Magnesiumchelaat wordt door paarden het best opgenomen. Geef dit product echter alleen als je paard een aantoonbaar magnesiumtekort heeft of in samenspraak met de dierenarts. Want een teveel aan magnesium kan bij paarden met een slechte nierfunctie grote problemen geven.

2. Kijk naar de Calcium/Magnesiumverhouding van het product en de voeding van jouw paard Om de spieren en zenuwen goed te laten functioneren moet de calcium/magnesiumverhouding 2,5 op 1 tot 3 op 1 zijn. Dus 2,5 a 3 keer zoveel calcium als magnesium. Geef je een supplement waar alleen magnesium inzit dan moet je door middel van ruwvoer of supplementen dus ook de calciumtoegift verhogen (tenzij deze op voorhand te hoog was).

3. Welke vulstoffen zitten erbij? Is het product 100% magnesium…(sulfaat, chelaat, oxide, …) of zitten er ook vulstoffen bij om het product lekkerder te maken (appelsmaak) of de prijs naar beneden te halen


Magnesium: nu wel of niet bijgeven?

Geef magnesium niet op het advies van een stalgenoot of facebookarts, geef magnesium wel in een goede vorm na overleg met je dierenarts of therapeut (fysio, osteo, shiatsu, natuurarts, …)

Comments are closed.