Paardenmassage: helpen bij koliek

Het is herfst, heb jij alles onder controle?
25 september 2019
Een kwestie van leven of dood
25 september 2019
 

Paardenmassage: helpen bij koliek

Op het einde van de (na)zomer verhoogt het gevaar op koliek. Het gras is grotendeels op waardoor er soms meer zand gehapt wordt, de samenstelling van het gras verandert en/of het paard gaat van gras over naar alleen hooi, voordroog of stro.

En dan kan het voorkomen dat jouw paard zich anders gaat gedragen dan normaal. Hij klauwt, is gestrest of juist apathisch, slaat naar zijn buik, gaat liggen en rollen en staan en liggen en staan. Voelt vochtig of koortsig aan, is niet meer geïnteresseerd in eten of drinken, gaat gestretcht staan of liggen of zitten in bijzondere posities.

Het eerste wat je dan doet is de dierenarts/veearts bellen. Die zal je een aantal vragen stellen en afhankelijk van jouw antwoorden zal hij snel of zeer snel langskomen.

Ondertussen blijf jij in de buurt van jouw paard, als het kan samen wandelend maar wil hij liggen dan laat je hem of haar dit even doen. Tenzij de dierenarts/veearts je dit verboden heeft.

Met een aantal zachte massagetechnieken op bepaalde plaatsen kan je de koliekpijn iets verminderen. Je haalt de koliek er niet mee weg maar wel de scherpe randjes van de pijn.

Op de foto zie je drie gemarkeerde oranje gebieden waarbij geschreven staat: Maag 2, Maag 36 en Bai Hui. Dit zijn drie acupunctuurpunten die ingezet kunnen worden om koliekpijn te verminderen.

Maag 2 ligt tussen het oog en de neus van het paard, zowel aan de linker- als rechterkant.

Maag 36 ligt onder de knie, aan de buitenkant van het achterbeen.

Bai Hui is het hoogste punt van de achterhand.

Op deze plaatsen mag je heel zachtjes wrijven met minieme druk. Kijk op welk punt jouw paard het beste reageert. Verstijft jouw paard dan is jouw druk te hard. Wissel regelmatig van punt en van kant. Maag 2 en Maag 36 kan je zowel links als rechts zacht masseren. Op de Bai Hui, het hoogste punt op de middenlijn van de achterhand, kan je in plaats van masseren eventueel alleen je hand opleggen. In totaal niet langer dan een half uur masseren. Is de dierenarts er nog niet, wacht dan een kwartier alvorens weer te masseren.

Deze massages helpen jou en jouw paard de tijd door tot de dierenarts/veearts er is en brengen jouw paard in de meeste gevallen meer rust en minder pijn.

Meer leren over paardenmassage? Kijk dan in de agenda voor de volgende cursussen 😜

Comments are closed.