Winter is coming

Hoe laat ik mijn paard afvallen?
28 februari 2018
Spelen met zoutstenen voor beginners
21 juli 2018
Met deze temperaturen denk je er niet aan … en toch de winter komt eraan. Niet zo ernstig als in Game of Thrones, hij wordt wel heel vervelend als je nu nog niet vooruitdenkt.

Drie acties om te voorkomen dat je verrast wordt door de winter
1. Bestel nu je hooi


Het prachtige zonnige weer dat nu reeds een maand aanhoudt heeft een groot nadeel: het gras groeit niet of bijna niet. Paarden staan op korte weides en hebben bijvoeding nodig. De laatste pakken hooi van 2017 worden snel opgegeten. In sommige gevallen beginnen mensen ook al de eerste snee van 2018 bij te voeren. Naast dat er momenteel geen gras meer op vele paardenweides te vinden is, staat er ook weinig gras op de hooiweides. De tweede snee zal matig zijn, een derde snee is vooralsnog in de Benelux weinig of niet te verwachten. Dit betekent dat er minder hooi op de markt komt.

De eerste snee is al bij sommige hooiboeren geheel verkocht en de tweede snee soms ook al gereserveerd. Wil je goed hooi en genoeg hooi? Bestel jouw hooivoorraad dan nu. Heb je niet genoeg plaats voor je hele wintervoorraad, vraag dan of je het kan reserveren en of het in partijen gebracht kan worden.


2. Herstel je omheining/stal

Als het veel te warm is om te rijden of uit te mesten kijk dan eens rustig de weideomheiningen en de stal na. Span lint en koord aan, check of jouw lint/koord geen contact maakt met andere voorwerpen (electriciteitsverlies) en kijk of alle isolatoren nog goed vast zitten. Kijk in de stal of alles goed recht en vast zit, maak de waterbak en eetbak schoon en controleer de stal op uitsteeksels. Een loszittende schroef van amper 1 cm kan veel leed veroorzaken.


3. Verhoog of verbeter je track/voerplaats

En last, but not least: pas nu al de modderplaatsen aan. Eens het weer begint te regenen wordt dit veel moeilijker. Maak de ondergrond los en plaats grind, worteldoek, zand en grindplaten met grind en daarboven zand. Of maak de ondergrond los en plaats stenen of betonnen platen. Vergeet de ondergrond niet los te maken want anders zal de ingeklonken grond altijd als horizontale dam fungeren en zal er water blijven staan op jouw zand of stenen.

Alles gedaan? Geniet dan van de zomer en droom van wat regen. 

Comments are closed.