Spelen met zoutstenen voor beginners

Winter is coming
16 juli 2018
Hooi van 2017
Kan je met deze gras- en hooi schaarste nog steeds hooi van vorig jaar voeren?
6 augustus 2018

Spelen met zoutstenen voor beginners


De meeste mineralen die je paard nodig heeft kan hij halen uit zijn ruwvoer. Alleen met zout oftewel natrium wil dat niet echt lukken omdat er weinig natrium in de Belgische en Nederlandse grond zit. Je paard heeft natrium nodig voor het transport en de transformatie van vocht, glucose en aminozuren in en buiten de cellen. Het is ook het enige mineraal waar een paard van weet dat hij het nodig heeft. Je ziet paarden daarom likken aan handen, wanden en aan likstenen. Een paard met een tekort aan natrium kan de volgende symptomen hebben: sloom zijn, een strakke huid hebben, stijve spieren hebben, slecht zweten en/of een verhoogde hartslag hebben.

Je paard heeft zout nodig maar hoeveel?

Hoeveel zout jouw paard nodig heeft is niet eenvoudig vast te stellen. Afhankelijk van onder andere jouw paard zijn constitutie, het weer en zijn/haar inspanning is de hoeveelheid lager of hoger. Jouw paard heeft bijvoorbeeld meer zout nodig na een langdurige inspanning bij warm weer dan na een korte rustige buitenrit in de herfst. Minimaal heeft een paard dagelijks 2 gram zout per100 kg lichaamsgewicht nodig.

Hoe kan je zout het beste aanbieden?

Je kan een eetlepel keukenzout over de balancer of eventueel benodigde krachtvoer strooien. Keukenzout is echter vooral natriumchloride en dit wordt slechter verdragen dan natrium op zich. Daarnaast is een eetlepel misschien te veel of te weinig voor jouw paard. Tenzij je over een endurance paard beschikt die net een race in Dubai heeft afgerond zou ik dit dus niet aanraden.

Wat ik wel aanraad is jouw paard een liksteen aan te bieden of een supplement waarin natrium is opgenomen. Jouw paard heeft dan zelf de keuze om weinig of veel zout te likken.

‘Jaja’ zeg je: ‘Mijn paard heeft dat niet nodig want hij likt nooit aan de liksteen’.

Het kan inderdaad zijn dat jouw paard geen zout nodig heeft omdat je regelmatig elektrolyten aan je paard geeft of dat er natrium in zijn krachtvoer of balancer zit, in de meeste gevallen vind jouw paard echter deze liksteen niet lekker of vind hij deze te ruw.

Welke liksteen dan te nemen?

Er is keuze te over op de liksteenmarkt.

De een zweert bij een Himalaya zoutsteen van een bepaald merk, de ander bij een Rockie red en weer een ander bij een samengestelde mineralensteen.
Er is geen beste en geen foute zoutliksteen tenzij je over duurzaamheid en scheikundige samenstelling gaat nadenken. Sommige mensen vinden het onzin dat je een zoutsteen uit de himalaya laat komen en geen geperste zoutsteen uit jouw eigen land neemt. Geperste zoutstenen bevatten dan weer meer vulstoffen om de steen bij elkaar te houden.
Jouw paard is degene die kiest. Zoveel paarden, zoveel keuzes.

Vijf belangrijke zoutsteentips:


1. Check of er suiker of melasse aan de liksteen is toegevoegd. Jouw paard zal hieraan blijven likken en teveel zout binnenkrijgen. Als er bij de steen geen bijsluiter zit met de ingrediënten kan je deze likstenen herkennen aan de benaming, bijvoorbeeld: met appelsmaak.

2. Check of het een liksteen voor een paard is. Likstenen voor rundvee zijn ruwer en daar kan de tong van een paard slecht tegen.

3. Aan een aantal likstenen zijn er ook andere mineralen toegevoegd. Als je zelf weet dat deze mineralen genoeg aanwezig zijn in jouw ruwvoer, krachtvoer of balancer is het beter om deze niet te nemen om problemen te voorkomen.

4. Maak dat jouw paard altijd over water beschikt, zeker als je hem een liksteen geeft. Dit bevordert de opname door het lichaam.

5. Likt jouw paard zijn steen binnen een paar dagen op? Dit is niet normaal, neem dan contact op met de dierenarts.


Een liksteen kan je kopen vanaf 4 euro - je doet er jouw paard een groot plezier mee.

Comments are closed.