De zomer en het weideseizoen lopen op hun einde. Het gras vermindert en deze maand verhuizen veel paarden weer van de weide naar de stal.
Verleden week ging het bijna fout bij Amour, de ruin van Marieke.
De stal waar Amour in de winter altijd stond, stopte er door een overlijden onverwachts mee en ze moest snel op zoek naar een andere stal. Na veel rondvragen en rondbellen kon ze een ruime box op een nieuwe stalling krijgen als ze per onmiddelijk kwam. Omdat de weide zo goed als kaal was en ze per volle maand moest betalen in de nieuwe stal, verhuisde ze haar paard per 1 oktober van de weide naar de nieuwe stalling.
Op dinsdag 2 oktober werd ze gebeld door de stalling dat Amour raar deed en niet recht te krijgen was in zijn stal. Snel racete ze van haar werk naar de stal, de dierenarts was er gelukkig al.
Koliek was het verdict. Gelukkig liep het goed af maar de abrupte overgang van kale weide naar box met lekker veel hooi was Amour bijna fataal geworden.
Het spijsverteringsstelsel van een paard is vrij gevoelig voor veranderingen. Het paardenlichaam heeft gemiddeld drie dagen nodig om bij een voedingsverandering de enzymen die het ruwvoer verwerken aan te passen. Daarom is het aangeraden om nooit abrupt voedingsveranderingen door te voeren (tenzij in overleg met de arts of voedingsdeskundige).
Doe je dit wel dan kan je paard in het ‘slechtste’ geval koliek krijgen, in het ‘beste’ geval worden de voedingsstoffen van de nieuwe voeding niet of slecht opgenomen waardoor een paard tijdelijk tekorten kan krijgen.
Wat wel te doen bij het overzetten van jouw paard van weide naar stal?
Haal een week van tevoren hooi op de stalling waar je paard heen gaat en voer geleidelijk je paard naast het gras ook hooi bij. Dit hoeven geen volledige dagporties te zijn, afhankelijk van de grootte van je pony of paard bouw je op van 1 kg tot 8 kg per dag. Geef je op de stal ook krachtvoer bij, begin dan een week op voorhand met een handje op de weide tot 3,4 handjes net voor de verhuizing.
Deze langzame overgang zal er voor zorgen dat de spijsvertering van jouw paard de tijd krijgt om nieuwe enzymen aan te maken en de ruwvoervertering goed op gang te houden.
Dit advies is er niet alleen voor verhuizing van weide naar stal, ook bij een verhuizing van de ene naar de andere stalling moet de voeding langzaam afgebouwd en opgebouwd worden.
Wil jij weten hoeveel ruwvoer en krachtvoer/balancer jouw paard nodig heeft in de overgang naar de stal of in de winter?
Klik hier om een afspraak te maken. Dan kijken we samen hoe we jouw paard gezond en goed gevoed de winter in kunnen laten gaan.