Het gras is op of toch zo goed als én je hooivoorraad van vorige winter ook.
De paarden hebben wel honger, wat voer je dan? Het nieuwe hooi uit 2018 dat bij de eerste snee is binnengehaald of hooi dat je nog uit 2017 kan krijgen aan iets goedkoper tarief?
Het goede nieuws is dat je het meeste hooi uit 2017 nog kan voeren als je op de volgende drie punten let.
Drie punten om op te letten bij het gebruik van ‘oud’ hooi
1. Hoe ziet het hooi er uit?
Dit hangt grotendeels af van de opslag waar het hooi de afgelopen maanden heeft gelegen. Was het afgedekt tegen stof, vuil en vocht? Kon er wind doorwaaien of was het totaal afgesloten?
Zie je schimmel op het hooi: niet kopen! Een beetje stof kan geen kwaad voor de meeste paarden, ligt er echter een paar centimer stof op of krijg je een stofwolk iedere keer als je een hooibaal vastpakt, dan is het raadzamer om voor ander hooi te kiezen. Is dit niet mogelijk, voer dit hooi dan alleen buiten.
Hoe ruikt het? Na 10 à 12 maanden opslag is het frisse er van af, een lichte grasgeur mag het zeker echt wel hebben. Als het dof, muf en stoffig ruikt dan is er een grote kans dat het er al meer dan een jaar ligt of van een niet zo gezond perceel komt. Daarnaast willen veel paarden het dan niet eten. Koop hier zeker geen grote hoeveelheden van.
Welke kleur heeft het? Alle tinten geel en groen zijn goed. Is het eerder aan de bruine of zwarte kant dan heeft dit hooi tijdens het drogen in de regen gelegen. Hierdoor kunnen er meer voedingsstoffen verdwenen zijn. De smaak is iets minder, paarden eten het meestal wel.
2. Voer extra vitaminen en mineralen
Hoe langer een groente/gras/vrucht van de boom, struik of aarde afgehaald is, hoe meer vitaminen ze verliest. De meeste mineralen blijven grotendeels behouden. Is het normaal ‘aanbevolen’ om naast weidegras of hooi als wintervoer, een goede balancer met vitaminen en mineralen aan het paardendieet toe te voegen, in het geval van oud hooi is dit zeker een must.
Zo voorkom je dat je paard op lange termijn tekorten en gezondheids- of bewegingsproblemen krijgt.
3. Neem de tijd om over te schakelen naar ander hooi/gras
Paarden hebben een heel gevoelig spijsverteringsstelsel. Het aantal enzymen die de voeding helpen afbreken zijn veel geringer dan bij andere weidedieren. Daarnaast hebben ze tijd nodig om hun taken om te schakelen. Of met andere woorden: ze hebben meer tijd nodig om om te gaan met andere voeding. Daarom is het belangrijk om drie dagen te nemen bij het introduceren van nieuwe voeding. Hierbij geef je een gedeelte van het hooi wat je nu geeft en een gedeelte van het nieuwe hooi in een opbouwende hoeveelheid. Is dit niet mogelijk en je paard krijgt buikpijn, vertel dan gelijk aan de dierenarts dat jouw paard net overgegaan is op andere voeding. Zo kan deze snel actie ondernemen.
Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.